Eski binalara yeniden hayat veriyorlar

Farklı sektörlerde çalışırken 2006 yılında gayrimenkul sektöre adım atan üç arkadaş tarafından kurulan Urbanist Yatırım, ağırlıklı olarak Beyoğlu bölgesinde tadilata ihtiyacı olan apartman dairelerini satın alıp, tadilatını yapıp tekrar satışa çıkarıyor.

Emin Ali Sipahi, Ali Soyer ve Harun Harunoğlu…30 yıllık bir arkadaşlığı bulunan bu üç girişimci,  Beyoğlu bölgesinde tadilata ihtiyacı olan apartman dairelerini satın alıp, tadilatını yapıp tekrar satışa çıkarıyor.
2006 yılında bu amaçla Urbanist Yatırım çatısı altında bir araya gelen bu üç arkadaş,  Beyoğlu dışında Sarıyer bölgelerinde faaliyet gösteriyor.
Şirket ortağı olan bu üç arkadaştan alım satım ve pazarlama işlerini Ali Soyer, mali ve idari sorumlulukları Emin Ali Sipahi yürütürken,  Harun Harunoğlu ise inşaat ve mimari sorumluluk görevini üstlenmiş durumda.
Ortaklardan Emin Ali Sipahi,  gayrimenkul sektörüne girmeden önce tekstil ve otomotiv sektörlerinde çalışmış. Şipahi,  2003 yılında tekstil sektöründe faaliyet yapan firmasındaki aktif görevinden ayrıldıktan sonra üç yıl Tofaş Motor Sporları Koordinatörlüğü görevinde bulunmuş.  Ali Soyer ise 2000 yılında İnterbank A.Ş. ‘de Pazarlama ve Satış bölümündeki görevini tamamladıktan sonra Türkiye’de ve ABD’de plastik sanayi başta olmak üzere farklı sektörlerde pazarlama ve satış koordinatörlüğü görevlerini yürütmüş.  Urbanist Yatırım’ın diğer bir ortağı Akis Mimarlık’ın kurucusu olan Harun Harunoğlu ise 2000 yılından bugüne mimarlık mesleğini yürütüyor.  Bundan yola çıkarak Urbanist Yatırım’ın üç ortağı ile projelerini konuştuk. 

Eski binaları alıp, yenileyip, sonrada satma fikri nasıl oluştu?
Urbanist: Ortakların gayrimenkul yatırım ve geliştirme işine girmekteki motivasyonu; gayrimenkul sektöründe belirli bölgelerde arzın kısıtlı fakat talebin artmakta olması ve her zaman artmak zorunda olması düşüncesidir.

Bugüne kadar kaç gayrimenkul projesine imza attınız?
Urbanist: Bugüne kadar irili ufaklı 28 adet gayrimenkul projesine imza attık.

Şrketinizin sermayesi yabancı bir fona mı dayanıyor?
Urbanist: Şirketimiz yerli sermayeli. Ortakların şahsi sermayelerinden oluşmakta.  Beş yıldır özellikle Beyoğlu bölgesinde çok hareket yaşandı. Yerli ve yabancı sermayeli bir çok fonun bölgede yatırım niyeti oldu.  Bazıları başarılı oldu fakat girişimlerin çoğu süratle işin dışarıdan göründüğü kadar tozpembe olmadığını görüp “zararın neresinden dönsek kardır” dediler.  Gerçekten de öyle.  Biz piyasanın sürekli içinde olduğumuz için piyasanın nabzını elimizden geldiğince iyi tutmaya çalışıyoruz.  Haftada ortalama 20 adet gayrimenkul geziyoruz.  Hızlı karar verebilecek bir yapıya sahip olmak, dinamik olmak çok büyük avantajımız.

Urbanist Yatırım, Beyoğlu bölgesindeki bu eski binaları kendisi mi alıyor; yoksa kat karşılığı mı alıp yeniliyor?
Urbanist: Kendisi satın alıyor, uygun gördüğü tarzda ve çapta inşaatını yapıyor, yeniden satıyor.  Avantajımız dinamik ve esnek olmamız.  Kat karşılığı da iş yapmamız olasılıklar dahilinde…

Bugüne kadar tarihi özelliği olan kaç bina yenilendi? Bunların isimleri, yenileme çalışmasının bitiş tarihi ve bu binaların toplam yenilenme maliyeti ne kadar oldu?
Urbanist: Bugüne kadar yenilediğimiz binalar arasında tarihi özelliğe sahip bir tane bina projemiz oldu; Gusto Apartmanı Projesi.  Cihangir’in en hoş sokaklarından Havyar Sokak’da 1934 yılında inşa edilen binanın restorasyon projesi 2010 yılında Autoban Mimarlık tarafından hazırlandı. Bina, tarihi dokusuna sadık kalınarak restore edildi. Gusto Apartmanı’nın restorasyon projesinin metrekare maliyeti bin TL’yi buldu.

Şu an yenileme çalışmasını yürüttüğünüz binalar var mı?
Urbanist: Şu anda elimizde restorasyon projesi devam eden Sezai Bey projesi var.  Burası Emirgan’da 100 metrekare bahçe içinde toplam yaklaşık 180 metrekare kapalı alana sahip müstakil üç katlı bir villa. 

En son Beyoğlu bölgesinde satın veya kat karşılığı aldınız yeni tarihi bina m?
Urbanist: Alım hazırlığında olduğumuz iki yer var.  Netleşmediği için şu anda bilgi vermemiz doğru olmaz.

Yeni sakinlerini bekliyor
Cihangir’in en keyifli noktalarından Havyar Sokak’tan bulunan, 1934 yılı yapımı “Gusto Apartmanı” tarihi dokusu bozulmadan Urbanist Yatırım tarafından renove edilerek tekrar hayat buldu. Cihangir’de uzun bir tarihe tanıklık eden, 1934 yılı yapımı Gusto Apartmanı, Ekim 2009’da Urbanist Yatırım tarafından satın alınarak renove edildi. Şubat 2010’da inşaatına başlanan apartman projesinin yapımı Ağustos 2010’da tamamlandı. Beş katta beş farklı daireden oluşan tarihi bina, yedi ay süren renovasyon çalışmalarının ardından satışa çıkarıldı. Tarihi dokusuna el sürülmeden yenilenen apartmanda 80 ile100 metrekare aralığında 0+1,1+1,2+1 daireler bulunuyor.
Gusto Apartmanı, şehrin merkezinde, tarihi havayı koklamak, aynı zamanda modern şartlarda yaşamak isteyenler için önemli bir alternatif… 
Limitli sayıda hazırlanan dairelerin fiyatları 520 ile 615 bin TL arasında değişiyor. Her daireye ayrı kat mülkiyeti verilirken banka kredisi kullanmak mümkün…

 

Kaynak : Hurriyetemlak.com