Varyap Meridian, Herald Tribune ve New York Times gazetelerinden sonra geçtiğimiz gün CNN International’da yayınlanan “Geleceğin Şehirleri” programında da haber konusu oldu.
Varyap Meridian, Herald Tribune ve New York Times gazetelerinden sonra geçtiğimiz gün de CNN International kanalında yayınlanan “Future Cities/Geleceğin Şehirleri” programında haber konusu oldu. Türkiye’nin LEED kayıtlı ilk lüks yeşil karma konut projesi olan Varyap Meridian’ın mimarisi ve yeşil konseptinden övgü ile sözedilen programda, Istanbul’un genç nüfusu ve tarihi yapısına dikkat çekildi. Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş ve projenin mimarı RMJM/NY Mimarlık Ofisi’nden Chris Jones’un projeye ilişkin görüşlerine yer verilen programda, Istanbul’un sahip olduğu genç insanların şimdi daha yeşil bir şehir istedikleri belirtildi.
İstanbul bu sefer de daha çevreci olmak için değişiyor
Üç imparatorluğun başkentliğini yapmış olan İstanbul’un, bu kez de daha çevreci olmak için değiştiğinin vurgulandığı programda, mimarlar için bir binanın konumlanma yönünün önemine değinildi. Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, programdaki konuşmasında, ilk yeşil karma konut kompleksi olan Varyap Meridian’ı, eşsiz dizaynı ve yeşil yönleriyle sadece Türkiye için değil, Avrupa için de emsalsiz bir proje olarak nitelendirdi. Varlıbaş, “Varyap Meridian, çevreci bir binadır. Su verimliliği ve enerji verimliliğinin yanı sıra Varyap Meridian’ın konumlandığı alan, iyi şekilde kullanılmış ve bina tasarım aşamasından yapım aşamasına kadar da bu anlayışla inşa edilmiştir¨ dedi.
Topkapı Sarayı’ndan alınan ilham ile tasarlandı
Varyap Meridian’ın Mimarı Chris Jones da konuşmasında, Varyap Meridian’ı, ¨yenilikçi, hırslı, öncü, heyecan verici, enerjik ve ilham verici bir proje¨ olarak tanımladı. Jones, “Bu proje, iyi bir kentte olması gereken her şeyi kapsıyor. Geleceğe, geçmişe saygı duyarak ve geçmişten ders alarak bakıyor” dedi.
Jones, Türkiye’ye ilk geldiklerinde şirketin CEO’su Erdinç Varlıbaş’ın kendilerini önce mimarisini incelemek üzere Topkapı Sarayı’na götürdüğünü ve Topkapı Sarayı’na olan hayranlığını belirterek, bu tarihi yapıda kullanılan prensipleri anlattığını belirtti. Bu prensiplerin, mimarlık ofisi olarak kendilerinin de ilgi alanına giren prensipler olduğunu vurgulayan Jones, “Su ve gölgeleme için yarı açık koridorların kullanılması, yeşil yapıların sürdürülebilirliğini sağlamada önemli bir yere sahiptir” şeklinde konuştu.
Hem sıcak suyun hem de elektriğin aynı anda üretildiği sistem
Chris Jones’un verdiği bilgiye göre, Varyap Meridian’ın mimarisinde, güneşin binada yol açacağı enerji kullanımı hesaplandı, böylece binanın kışın sıcak, yazın da serin kalmasını sağlamak amacıyla batı cephesinin kullanımı mümkün olduğunca azaltıldı.
Binalarda rüzgar tribünü ve güneş paneli bir arada kullanılarak enerji üretimi sağlandı. Jones, binaların çatılarında kullanılan ve Hybrid System denilen bu yeni sistemi şöyle anlattı: “Bu sistem elektrik üreten paneller ve güneş ısıtması için borulardan oluşan karma bir sistemdir. Böylece tek bir sistemden hem sıcak su hem de elektrik elde edebiliyoruz. Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, biz bu projeye başladığımızda böyle bir sistemin varlığından haberdar değildik. Şimdi bunun farkındayız ve kullanıyoruz.Program,“İstanbul’un eski gök çizgisindeki bu yeni ve modern eklemenin, önümüzdeki yıl tamamlanması bekleniyor” sözleriyle kapandı.
Varyap Meridian, geçtiğimiz aylarda da Herald Tribune ve New York Times gazetelerinde haber konusu olmuştu. Herald Tribune haberi “Kentsel bir vaha, belgelenebilir yeşillik İstanbul’da büyüyor“ başlığı ile yer verirken, New York Times ise haberinde; “Yeni finans merkezinin çekirdeğinde olan Ataşehir havalanmak üzere.Varyap Meridian İstanbul gökdelenlerinde kuralları yeniden yazdı” görüşüne yer vermişti.