Gayrimenkul değerleme mesleğini yürüten lisanslı değerleme uzmanlarının üye olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği” Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlediği gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına yönelik hazırlık eğitimleri açıyor.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, kuruluşundan bu yana gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına yönelik bu ilk eğitim programını “Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği” ile birlikte düzenliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun mevzuatına uygun olarak 6–7 Kasım 2010 tarihinde yapılacak olan gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına hazırlanmak isteyen, meslekle ilgili temel bilgilere sahip ve ilgili dört yıllık üniversitelerden mezun bireylerin katılması beklenen eğitimde, sınavın 5 farklı modülü için farklı sınıflar açılıyor.
Eğitim sınıfları; Temel Finans Matematiği, İlgili Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar, Gayrimenkul Değerleme Esasları, İlgili Vergi Mevzuatı, İnşaat Muhasebesi konularından oluşacak. Birlik, uygulamacılarla olduğu kadar akademik çevreden de oluşturduğu güçlü eğitmen kadrosu ile eğitimleri organize ediyor ve eğitimde eski sınavlarda çıkmış soruların örneklerle çözülmesi de planlanıyor. Eğitimin toplam 99 saat olması, sınırlı kontenjanla açılması ve 25 Eylül’den başlayarak İstanbul’da yapılması planlanıyor. Eğitim programının detaylarına Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin internet sitesinden (www.tdub.org.tr) ulaşılabilmektedir.
Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alabilmek için asgari 4 yıllık üniversite mezunu olmak, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübe sahibi olmak, ayrıca lisanslama sınavında başarılı olmak gerekiyor. Sınavı geçen ancak tecrübe şartını sağlayamayan kişilerse uzman yardımcısı olarak başlayıp, daha sonra uzmanlığa geçebiliyor.
Yılda tahmini 400.000 adedin üzerinde rapor üretildiği düşünülen sektörün 3.000’in üzerinde değerleme uzman ve uzman adayını istihdam ettiği tahmin ediliyor. Gelişen işlem hacmine paralel sektörde üretilen rapor adedinin artması nedeni ile sektörün ciddi bir iş potansiyeli barındırdığı biliniyor. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen değerleme uzmanlığında “Lisans” sahibi olmak aranılan bir nitelik haline geldiğinden, sınavlar son yıllarda büyük ilgi görüyor.