2011’de konut rekora koşuyor

Ekonomideki canlanma 2010’da oto satışlarını rekora taşırken, 2011 yılında da konut satışlarında rekor bekleniyor. Sektörün çatı örgütleri ve inşaat şirketlerinin yöneticilerinin değerlendirmeleri 2011’in konut sektörünün yılı olacağına işaret ediyor

Birbiri ardına açıklanan büyüme verileri, artan sanayi üretimi, düşen işsizlik rakamlarıyla bir araya gelince 2010 otomotivcilerin yılı oldu. Ekonomideki canlanmayla vatandaş, otomobil almaya koşunca sektör tarihi rekorunu kırdı. Dünyada birçok ülkede satışların gerilediği, üreticilerin kapasitelerini düşürdüğü 2010 yılında Türk otomotiv sektörü 2005 yılına ait 723 bin adetlik satış rekorunu egale etti.

SIRADA KONUT VAR
2005-2006 yıllarında yüksek satış rakamlarını gören konut sektörü de, 2010’da yaşanan toparlanma sürecinin ardından, 2011’de rekor satış rakamlarına imza atmaya hazırlanıyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) öngörüleri ile önde gelen konut üreticisi şirketlerin yöneticilerinin değerlendirmeleri 2011’in konut sektörünün yılı olacağına işaret ediyor.

2011 İYİ BAŞLADI
2011’in hemen başında yeni projelerin satışa sunulması ve bir çok projeninde satışa çıkma hazırlığı içinde olması da konut sektöründe olumlu beklentinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yılın ilk satışa sunulan 2 bin 240 konutluk Avrupa Konutları Atakent projesinde 5 günde gerçekleşen 1000 adetlik satış performansı da 2011’in konutta rekor satış yılı olacağının ipucunu veriyor.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu:
Ekonomi’deki olumlu hava rekoru getirir

2009’daki küresel krizin ardından 2010’u dünyada en iyi değerlendiren ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Başbakan ‘Teğet geçecek’ dedi ve teğet geçti. Kriz ortamında Bahçelievler projemizde rekor satış yaptık. İnsanlar dolarları, TL’leri naftalinli poşetlerle getirdiler” dedi. Henüz 2010 4’üncü çeyrek rakamları açıklanmamasına rağmen Türkiye’nin yüzde 7 büyümesinin beklendiğini kaydeden Ağaoğolu, Türkiye her yıl yüzde 5’in üzerinde büyümek zorunda. Ancak böylelikle işsizlik aşağı çelikilir. 2010’da bu başarı sancılı referandum sürecine rağmen yakalandı. 2011’de de seçim yılı olmasına rağmen 2010’un üzerinde büyüme bekliyorum. Yerli ve yabancı anketler yüzde 40’seviyesinde bir oy oranıyla yeniden AK Parti’nin tek başına iktidarına işaret ediyor. Yabancı kredilendirme kuruluşları, seçimi beklemeden not arttırımına gidecek. Türkiye yatırım yapılabilir ülke konuımuna gelecek. Bu dünyadaki emeklilik fonlarının Türkiye’ye yönelmesini sağlayacak” dedi. Ağaoğlu bu olumlu ekonomik ortama Türkiye’nin konut ihtiyacı ve konut kredi faizlerindeki düşüş de eklenince 2011’de konut sektöründe rekorların kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik:
Konutun atardamarı 4 büyük şehir
Türkiye’de yıllık 700 bin konut ihtiyacı bulunduğunu ancak sektörün bu sayıda konut üretimini şu an gerçekleştiremediğini belirten Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “GYODER verilerine göre önümüzdeki 10 yıl içinde 7 milyon konuta ihtiyacı olacak. Sektörün atardamarı; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa illeri. Türkiye’nin konut gereksinimi, bugün olduğu gibi gelecekte de kaçınılmaz bir şekilde devam edecek” dedi. “Konut sektörü 2011’de rekor kırar mı ya da 2008 kriz öncesine döner mi tartışılır ama Sinpaş GYO özelinde, 2011’i satış açısından agresif geçireceğimizi söyleyebilirim” diyen Çelik, “2011’de birçok projemiz olacak. Devam eden projelerimiz ve lansmanını yapacağımız yeni projelerle birlikte 2011 yılında 2 bin konut satarak, 793 milyon TL satış hâsılatı hedefliyoruz. 15 bin konutluk arsa stokumuz var. 5 bini şu anda üretimde. Geri kalan 10 binde Bomonti ve Sancaktepe projesiyle Ankara’da üç tane arazimiz bulunuyor. Halkalı’da Bosphorus City’nin yanında bir arsamız daha var. Oraya da farklı bir proje çalışıyoruz. Bursa’da da arazimiz var. Ümraniye Çakmak’ta finans merkezinin olduğu yerde yaklaşık 80 bin metrekarelik arazimiz var. Buralara toplamda 9 bin konut yapacağız. Önümüzdeki 6 yıl içinde bu arazileri işleyeceğiz. Bir taraftan da yeni araziler aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya:
Konut sektörü tek başına ülkeyi sırtlayabilir
Geçmiş yıllarda otomotiv ve turizmde yaşanan başarıların 2011’de konut sektöründe yaşanabileceğini belirten Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsata, yılın ilk günlerinde rekor satışa imza atarak, bu sürecin bir öznesi olduklarını ifade etti. Çetinsaya, Avrupa Konutları Atakent 3 projesini satışa çıkartarak, ilk beş günde 1000 konut satışı gerçekleştirdiklerini kaydederek, “TOKİ ve Emlak Konut öncülüğünde 2011 yılının sektör için önemli başarıların yakalanacağı bir yıl olacağını düşünüyorum. Bunda konut ihtiyacının değişmemesinin yanında, faiz oranlarındaki düşük düzeylerin de önemi var. Bu yıl sonuna kadar faiz oranlarında yükseliş beklemiyorum. Bunun da önemli olduğu kanaatindeyim. Ülkenin markalı konut üreticilerine ihtiyacı var. Bu sayede sektör yüksek güven kazanır, konut alıcıları mutlu olurlar. Biz Avrupa Konutları’nı marka haline geline getirmek için, geceli gündüzlü çalışıyoruz ve konutları sattıktan sonra da projelerimizden çekilmiyoruz. Bu sayede tüm site sakinleriyle büyük bir aile oluşturuyoruz. Bugün teslim ettiğimiz 6 bin 300 konutun tümünde bu anlayış hakimdir. Tüm konut üreticileri bu şekilde davranırsa, konut sektörü tek başına ülkeyi sırtlayıp taşıyacak kadar önemli bir sektör halini alır” dedi.

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay:
Otomotivden sonra rekor sırası konutta
2010 yılında otomotiv sektöründe yaşanan satış rekorunun ardından 2011 yılının konutta rekor yılı olacağını öngördüğünü ifade eden Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, “Otomotiv 2010’da satış rekoru kırdı, rekor sırası bu yıl konutta. 2010’da yüzde 20-30’lar seviyesinde artan satışların 2011’de yüzde 50 seviyelerinde artacağını düşünüyorum. Ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler paralelelinde krizden çıkışa ilk olumlu tepkiyi veren sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor” dedi. Faizdeki dip seviyenin de konut kredisi kullanımını arttırdığına ve bununda satışlara olumlu yansıyacağına değinen Okay, Bankacılık sektöründe konut kredileri ayağında 360 aya kadar vadeler konuşılmaya başladığını kaydetti. Avrupa’da yaşanan krizin Türkiye için fırsatlar yarattığına işaret eden Okay, kendilerine olduğu gibi diğer sektör oyuncularının da kapısını çalan çok sayıda uluslararası finans kuruluşu olduğunu, bu kuruluşların hem proje finansmanı, hem de konut kredi alanında Türkiye’ye sıcak baktıklarını kaydetti. Okay hem arzda hem satışlarda artış olacağını söyledi.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas:
Her 5 kişiden biri konut alma niyetinde
2011 yılının 2010’dan daha iyi olacağının sinyallerini daha yılın ilk ayında almaya başladıklarını anlatan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Geçen yılın Ocak ayına göre Exen İstanbul ve adapark projelerinde satışların daha yüksek olduğunu kaydetti. Altan Elmas, maliyetlerde yaşanan artışın konut fiyatlarında baskı oluşturduğunu ve fiyat artışının kaçınılmaz olduğuna değinerek. Fiyat artışı öncesi konut alıcıların fırsatı değerlendirme eğiliminde olduğunu kaydetti. Her 5 kişiden birinin konut alma niyetinin var olduğuna değinen Elmas, faizlerin düşük olduğu bu dönemde, firmaların uygun ödeme planları ve kampanyalarla talebi alıma çevirebileceğini söyledi.Konut satışlarının artışının yanı sıra konut arzında da artış yaşandığına değinen Elmas, “2009’da 20 bin konut arzı varken bu rakam 2010’da 30 bine ulaştı, 2011’de en az 2010’daki kadar konut arzı bekleniyor. Sur Yapı olarak bizde en az geçen yıl ki kadar konut arz edeceğiz” dedi. 201’de hükümetin yabancıya gayrimenkül satışı önündeki engelleri kaldırmasını beklediklerini hatırlatan Elmas, bu engellerin kalkmasıyla, lük konut satışlarınında da artış olacağını belirtti.

GYODER: Konut satın alma eğilimi artıyor
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu’nda da 2010 yılının 3’üncü çeyreğinde konut satışlarının 83 bin 697 adet olarak gerçekleştiği belirtilerek, 2010 yılında gerçeıkleşen konut satışlarının adet olarak kriz yılı olan 2009 satışlarının altında kaldığına ancak bu durmun uygulan teşvikler ve 2010’da gerçekleşen markalı konut satışlarının tapu işlemlerine yansımamış olmasından kaynaklandığına dikkat çekiliyor. 2010 yılında gerçekleşen satışları büyük bir kısmının fiili tapu işlemi ile 2011 verilerine gireceği öngörülüyor. GYODER’in Raporu’na göre 2010 yılında dalgalanmalara rağmen tüketicilerin konut satın alma eğilimi artış gösterdi. 2010 yılında artış gösteren konut satın alma eğilimi 2011 yılında da devam ediyor.

Sabah