TOKİ’nin hedefi 180 bin konut

Toki

Gelecek 5 yıllık dönemde tüm büyükşehirlerde kentsel dönüşüm projesi başlatmayı hedefleyen TOKİ, yenileme projesi başlatılmayan tüm il merkezlerinde de birer adet dönüşüm projesini hayata geçirecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 56 ilde yürütülen ”Gecekondu ve Kentsel Dönüşüm Projeleri” hızla devam etmektedir. Türkiye genelinde sürdürülen 174 proje ilerledikçe gecekondu mahalleri ortadan kalkıyor ve büyük şehirlerin modern çehreleri ön plana çıkıyor.

TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm ve gecekonduyla mücadele çalışmaları sayesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Erzincan ve Gaziantep gibi büyük iller nefes almaya başladı.
Gelecek 5 yıllık dönemde tüm büyükşehirlerde kentsel dönüşüm projesi başlatmayı hedefleyen TOKİ, yenileme projesi başlatılmayan tüm il merkezlerinde de birer adet dönüşüm projesini hayata geçirecek.
TOKİ-Belediye işbirliğiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Denizli, Erzincan, Samsun, Kocaeli, Erzurum, Kars, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Ağrı, Uşak ve Adana başta olmak üzere 56 ilde yürütülen Gecekondu Dönüşüm projeleri kapsamında 119 bin konutun yapımı devam ediyor.
Gecekondu dönüşümü kapsamında 31 bin konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim eden TOKİ, protokol çalışmaları devam eden konularla birlikte 180 bin konut rakamına ulaşacak.     
   
Gecekondu dönüşüm projelerinde belediyelerle ”etkin işbirliği” içerisinde hareket etmeye özen gösteren TOKİ, bölgesel ve siyasi ayrım yapmadan proje getiren bütün belediyelerle ortak çalışma yürütüyor. İzmir-Kadifekale’de yıkımlar başlamadan önce Uzundere’de 3 bin 84 konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim eden TOKİ, bin 56 konut ve 950 dükkan yapımını içeren Uşak-Tabakhane bölgesinde de yıkımlara başladı.        
Derme çatma ve sağlıksız malzemeyle yapılan konutlardan oluşan gecekondu mahallelerinde başta eğitim, sağlık, altyapı ve sosyalleşme olmak üzere pek çok sorun bulunuyor.     
   
21. yüzyıl Türkiyesi’ne yakışmayan bu tarz yapılardan kurtulmak için kolları sıvayan TOKİ, söz konusu yerleşim birimlerini yıkarak ortaya çıkan arsaya modern binalar yapıyor. Yıllarca gecekondu kültürüyle, müstakil olarak yaşamış insanları şehir yaşamına entegre etmek için de çaba gösteren TOKİ, kurduğu site yönetimleriyle uyum sürecini hızlandırıyor.     
  

Müstakil ev ortamında bahçe eken, tavuk besleyen, salça kaynatan ve ekmeğini tandırda yapan gecekondu sakinlerinin yeni yaşam alanlarına adaptasyonu konusunda gerekli bilgilendirme uyarıları yapan site yönetimleri, toplu yaşamın getirdiği sorumluluklara, ortak kullanım alanlarının korunmasından yeni evlerinin kullanımına kadar pek çok alanda eğitici-öğretici bir görev yürütüyor.

TOKİ PROJELERİNE BM’DEN İKİ ÖDÜL
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimleri Programı (Habitat), bu çerçevede TOKİ tarafından yürütülen gecekondu ve kentsel dönüşüm projelerinden ikisini ödüle değer buldu.

    
2008 yılında ”Erzincan Çarşı Mahallesi Gecekondu Dönüşüm Projesi”yle ödül kazanan TOKİ, BM İnsan Yerleşimleri tarafından 2009’da da ”Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi” nedeniyle ödüle layık görüldü.    
   
Söz konusu ödüllerde TOKİ’nin yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkısı, projelerinin ekonomik, kültürel ve çevresel olarak sürdürülebilir olması gibi kriterler dikkate alındı.