2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar, 50 milyar dolar yatırımla her biri tasarım harikası onlarca stadyum inşa edecek.
Taraftarlar, Arap çadırlarından deniz kabuğuna kadar farklı konseptlerde olacak stadyumların bazılarına denizden feribotlarla ulaşılabilecek.
Doha Port Stadı
Doha’nın yeni stadyumu olan Doha Port Stadı, 44 bin 950 kişilik modüler yapısı ile Körfez’de yapılan yapay ada üzerine inşa edilecek. Etrafı ise marina ile çevrilecek olan bu ilginç proje, Katar Dünya Kupası’nın da simgesi haline gelecek. Taraftarlara denizden feribotlarla ulaşma imkânı da sağlayacak olan bu stadyum dünya kupasından sonra kongre merkezi gibi farklı amaçlarla kullanılacak. Stadyumdaki koltuklar ve diğer ekipmanlar ise gelişmekte olan ülkelere sporu desteklemek amacıyla gönderilecek.
Al Khor Stadı
Deniz kabuğundan esinlendi
2022 Dünya Kupası için Doha’da yeni yapılacak stadyumlardan biri olan Al Khor’un inşaatına önümüzdeki yıldan itibaren başlanması planlanıyor. 45 bin 330 kişi kapasiteli olması hedeflenen stadın mimarisi deniz kabuğundan esinlenerek yapıldı. Açılıp kapanabilir tavana sahip olacak stadyum, Arap Körfezi manzarasıyla seyircileri büyülemeyi hedefliyor.
Al Rayyan Stadı
Dev ekranda canlı yayın
Halihazırda 21 bin 282 koltuk kapasitesine sahip olan Al Rayyan Stadı, 2022 Dünya Kupası için 44 bin 740 kişilik seyirci kapasitesine çıkarılacak. Dış cephesinde, maçlardan görüntülerin yanı sıra kupayla ilgili haberlere de yer verilecek stadyumda ayrıca ünlü futbolcuların tarihte attıkları gollerden de şovlar yapılacak.
Al Wakrah Stadı
Balıkçı şehri stadyum ile alınacak
Katar’ın en tarihi şehirlerinden biri olan Al Wakrah şehri balıkçılık ve inci avcılığı ile tanınan bir şehir. Ancak 2022 Dünya Kupası’ndan sonra şehir, modern ve göz kamaştırıcı stadyumu ile de anılacak. 45 bin 120 seyirci kapasitene sahip olacak stadyum, şehrin bundan sonraki kaderini de değiştirecek. Al Wakrah Stadı Dünya Kupası sonrasında ise 25 bin 500 seyirci kapasitesine indirilecek.
Umm Slal Stadı
Arap kalesi gibi proje olacak
Katar’ın eksi şehir olarak adlandırılan tarihi yarımadasında hayata geçirilecek olan Umm Slal Stadı 45 bin 120 seyirci kapasitesine sahip olacak. Geleneksel Arap kalesini andıran stadyumun kupa maçlarından sonra seyirci kapasitesinin 25 bin 500’e indirilmesi ve Umm Slal futbol takımına devredilmesi hedefleniyor.
Sports City Stadı
Arap çadırında maç yapılacak
Geleneksel Arap çadırlarından yola çıkılarak yapılan Sport City Stadyumu, 47 bin 560 koltuk kapasitesine sahip olacak. Açılıp kapanabilen çatısı ile kupadan sonra farklı organizasyonlarda da kullanılabilecek şekilde yapılan proje 2022’de tamamlanacak. Kupa sonrasındaki kutlamalar ise Sports City’de yapılacak.
Lusail Iconic Stadı
Şehirde bot gibi süzülecek
86 bin 250 seyirci kapasitesiyle 2022 Dünya Kupası’nın final maçının oynanacağı Lusail Iconic Stadyumu adını Lusail şehrinden alıyor. Katar’ın geleneksel ‘dhow bot’ adı verilen deniz aracından esinlenilerek çizilen stadın mimarisi dünya kupasından sonra diğer spor festivallerinde de kullanılarak şehrin ikonlarından biri haline gelecek.
Al Garafa Stadı
Kupaya ‘renk’ katacak
Katar’daki ilgi çekici stadyumlardan biri olan Al Garafa Stadyum’u 2003’de inşa edildi. Renkli mimarisiyle ‘kupaya’ renk katacak olan stadyum, 2022’ye kadar yenilecek. 21 bin 175 kişi kapasiteli stadyum genişletilerek 44 bin 740 kişi kapasitesine çıkarılacak. Stadyum kupa sonrasında çok amaçlı komplekse dönüştürülecek.
Dilek TAŞ/Emlak&Mortgage