Kapalıçarşı’nın nüfus cüzdanı çıkarılıyor

Toplam 14 milyon 833 bin TL proje bedeli ile röleve, restitüsyon ve uygulama projesi devam eden çarşının en büyük sorunu çatısının akması.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, belediye ve İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak tarihi Kapalıçarşı’nın röleve, restitüsyon ve uygulama proje çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Demir, 1461 yılında kurulan Kapalıçarşı’nın dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıdığını söyledi. Demir, Kapalıçarşı’nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari ve kültürel özelliğini koruduğunu belirterek, “Ancak Kapalıçarşı’nın bütününe şimdiye kadar gerek mülk sahipleri, gerekse kiracılar ile tarihi ve kültürel miras konusunda hassasiyet gösteren hiç bir kurum, kuruluş ve kişiler tarafından müdahale edilmemiş, kendi kaderine terk edilmiş” dedi.

Tarihi eserlerin sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiklerini anlatan Demir, yerel seçimlerin hemen ardından ciddi bir şekilde Kapalıçarşı’nın korunabilmesi için yapılabilecekler için bir yol haritası hazırladıklarını anlattı.

14 MİLYON 800 BİN TL KAYNAK AYRILDI
Demir, Eminönü’nün Fatih’e bağlanmasıyla Kapalıçarşı’da yönetim, güvenlik, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi konularda problemlerin yaşandığı bir manzara bulduklarını anlatarak, “Bu duruma çözüm bulmak için İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’ne başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresi’nin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama projesi çalışmalarına başladık.” dedi.

İhaleyi kazanan firmanın alanda 40 mimarla çalışmalara başladığını, bir o kadar mimarın da ofiste gelen bilgiler doğrultusunda çalıştığını belirten Demir, 14 milyon 800 bin TL kaynak ayrılan çalışmaların 2011 sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

KAPALIÇARŞI’NIN NÜFUS CÜZDANI ÇIKARILIYOR
Demir, yapılacak çalışmalarla Kapalıçarşı’nın mevcut durumunun ortaya çıkarılacağını belirterek, “Böylece ilk defa çarşının röntgeni alınacak. Çatılardan başlamak suretiyle taşıyıcı sistemleri ve zemini içinde barındıran kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu sayede Kapalıçarşı aynı zamanda nüfus cüzdanına kavuşacak. 7 yıl öncesine kadar İstanbul’daki Selahattin camilerinin hiç birinin röleveleri yoktu. Bir deprem olması durumunda sadece daha önce çekilmiş resimlerle, varsa daha önce yapılmış görsel kayıtlarla ihya edilebilirlerdi. Ancak şu anda bütün bu camilerin Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla röleveleri çıkarıldı. Yani camilerin nüfus kütüğü oluştu. Biz de başlattığımız bu çalışmayla Kapalıçarşı’nın nüfus kütüğünü oluşturuyoruz.”

Kapalıçarşı’da geleneksel ticaretin hala devam ettirildiğine işaret eden Demir, “Usta çırak ilişkisinin bulunduğu Kapalıçarşı’nın detaylarına girdiğinizde, köşelerine, bucaklarına baktığınızda hala geleneksel sanatların icra edildiği, konusunda dünyada anca bir kaç ustanın bulunduğu sanat yönü çok ağır olduğunu görürsünüz. Burası çok özgün çalışmaların yapıldığı yegane yerimiz. Kapalıçarşı’nın böylesine kültürel ve sanatsal boyutu da var bizim için” diye konuştu.

BAŞLICA SORUNU ÇATI AKMASI
Demir, Kapalıçarşı’nın sorunlarının başında çatı akmasının geldiğini ifade ederek, “Bu Kapalıçarşı’yı çürüten bir durum. 1980 ihtilalinden sonra kubbeler, beton dökülmek suretiyle çatı haline dönüştürülmüş ve kiremitle kapatılmaya çalışılmış. Kurşun kubbelerin yerinde kiremit çatılar var şu anda. Son derece kırık dökük, hiç bakılmamış. Ayrıca çatılarda klimaların dış ünitelerinden geçilmiyor. Buraya müdahale edeceğiz.”

Belediye olarak röleve çalışmalarını yapacaklarını ve restorasyon projelerini bitireceklerini aktaran Demir, “Belediye başkanı olarak restorasyonun en iyi şekilde yapılmasına çalışıyoruz. Çarşının etrafını açacağız, ulaşılabilirliğini sağlayacağız, enerji altyapısını oluşturacağız, görünen kabloları ve kötü görüntüleri bertaraf edeceğiz. Çatıların akmasının önüne geçeceğiz” dedi.

KAPALIÇARŞI YÖNETİMİ İÇİN KANUN TASLAĞI
Demir Kapalıçarşı’da yönetim sorunu olduğuna işaret ederek, “Kapalıçarşı ile ilgili herhangi bir karar alınamıyor. Bir dernek var, iyi niyetle çalışıyor ama yaptırım gücü yok. Örneğin çarşının güvenliği kısa bir süre öncesine kadar valilik kaynağıyla sağlanıyordu. Çarşıda mutlaka bir yönetim planı oluşturulması lazım” diye konuştu. Başkan Mustafa Demir, yönetim planı ile ilgili bir çalışma başlattıklarını ifade etti.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sorunun çözümü için Bayındırlık Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Yerel Yönetimler Başdanışmanı Başkanı Erol Kaya ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde kanun taslağı hazırladıklarını söyledi. Demir, “Yönetimi olmazsa Kapalıçarşı’yı ayakta tutmak mümkün değil. 14 milyon TL projeye, yaklaşık 140 – 150 milyon TL’de restorasyonu için kaynak gerekiyor. Bu kadar parayı harcadıktan sonra bir yönetim oluşturmazsınız, anlamı yok.Buranın yönetimini oluşturursak, karşımızda muhatap alacağımız tüzel kişilik, 3 bin esnafın da zorunlu uyacağı bir erk olacaktır” diye konuştu. Taslağın Bayındırlık Bakanlığı’nda olduğunu ve en kısa zamanda kanunlaşması halinde Kapalıçarşı’nın yeni yüzüne kavuşacağını kaydeden Demir , “Uzun bir süreç olmamasına çalışıyoruz.” dedi.

KAPALIÇARŞI TÜRKİYE’NİN WALL STREET’İ
Demir, esnafın Kapalıçarşı’yı nasıl bıraktığını görmek için çarşıyı bir akşam kapandıktan sonra da ziyaret ettiğini dile getirerek, “Kapalıçarşı, değerlendirilmenin ötesinde gerçekten çok kötü kullanılıyor. Bütün esnaf için bunu söyleyemeyiz şüphesiz. Geleneksel güvene dayalı ticaret yapan ve geçmişi 200-300 yıla dayanan esnaf ailesinin günümüze kadar temsilcileri var. Bunun yanında kısa zamanda maksimum fayda sağlamak isteyen ve çarşının geçmişinden, tarihinden, birikiminden, kültüründen, sanatından bir haber geleceğini de tüketmeye yönelik bazı girişimler de var” diye konuştu.

Çalışmalarda fikirlerini almak için Kapalıçarşı esnafıyla da bir araya geldiklerini ifade eden Demir, esnafın Kapalıçarşı’yı “Türkiye’nin Wall Street’i olarak” tanımladığını aktardı.
Demir, “Ticari ve turizm fonksiyonu olmasa Kapalıçarşı ruhunu yitirir” dedi.

Esnafın sıkıntılarından da bahseden Demir, esnafın en çok çatıya yanlış uygulama sonucu tonlarca beton dökülmesinden, çarşıya ulaşım trafiğinin yoğunluğundan, otopark ve çarşı dışındaki seyyarlar satıcılardan, iklimlendirme, temizlik ve hamalların kendileri haricinde kimseye eşya taşıtmamasından, hanutçulardan, Kapalıçarşı etrafında yapılmış olan kaçak binalardan şikayetçi olduklarını söyledi. Demir, esnafın çalışmalar sırasında kendilerine görev düşmesi halinde maddi destek vermeye de hazır olduklarını söylediklerini aktardı.

Ntvmsnbc