2011’de yapımına başlanacak Kuzey Ege Konteyner Limanı, 4 bin beldeli Zeytindağ beldesine talih kuşu kondurdu. Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği beldede, arazi fiyatları yaklaşık 10 kat arttı.
Zeytin ve pamukla geçimini sağlayan sakin bir Ege kasabası olan Zeytindağ, yakın gelecekte sınırları içinde yapımına başlanacak konteyner limanıyla kabuk değiştirecek. Yapılan tahminlere göre nüfusun 2023 yılında 190 bine ulaşmasının beklendiği beldede, arazi fiyatları yaklaşık 10 kat arttı.
Beldede 4 büyük grup yatırım kararı alırken, 6 şirketin de fizibilite çalışmasını sürdürdüğü belirtildi.
Türkiye’nin uluslararası konteyner taşımacılığı sektöründen daha fazla pay alabilmesi amacıyla 1980’li yıllardan bu yana yapımı için çalışma yürütülen
Kuzey Ege Konteyner Limanı Projesi’nde ihale sürecine gelindi. Çevresel Etki
Değerlendirme (ÇED) raporunun kabul edilmesinin ardından 2009 yatırım programına alınan projenin ilk etabı olan mendirek yapımı için Ulaştırma Bakanlığının Şubat ya da Mart ayında ihaleye çıkması bekleniyor.
Çandarlı Körfezi’nin doğu ucunda, Zeytindağ beldesi mücavir alanı içinde 3 bin 700 dönüm alanda kurulması ve 2013 yılında bitirilmesi hedeflenen limanın 20 milyon TEU elleçleme kapasiteyle dünyanın 9. büyük konteyner limanı olması hedefleniyor.
Projenin ihale sürecine gelmesiyle önemli hareketliliğin başladığı Zeytindağ beldesinde vatandaşın gündeminde de ’Ürünün bu yıl kaç para edeceğinden’ çok ’Liman projesinin ne zaman başlayacağı’ konusu var.
4 bin nüfuslu beldenin Belediye Başkanı Feridun Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liman projesinin kendileri için bir “talih kuşu” niteliğinde olduğuna dikkati çekti.
Projenin bir an önce başlaması için yoğun mesai sarf ettiğini, son aylarda alınan mesafeden memnun olduğunu söyleyen Ergün, ihalesi henüz yapılmamasına rağmen projenin beldede değişim rüzgarlarını başlattığını kaydetti.
Beldede çok sayıda yatırımcı grubun araştırma yürüttüğünü, çevredeki arazilerin incelendiğini ifade eden Ergün, şu bilgileri verdi: “Liman projesine bağlı olarak 4 büyük grup arazi alımını tamamlayarak yatırıma geçti. Akaryakıt depolama ve yağ depolama tesislerinin yapımına başlanacak. Bu grupların toplam yatırım bedeli 400 milyon dolar civarında. 6 şirket de fizibilite çalışmasını sürdürüyor. Rüzgar gülü pervanesi üretmek isteyen bir firma 50 milyon liralık yatırım için yaptığı fizibilitede son aşamaya geldi. Bu şirket 40 bin metkekare kapalı alanda bir tesis kurarak 400 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Ayrıca bölgede 300 dönümlük alana güneş enerjisi panelleri koyarak enerji üretmek isteyen bir şirketin çalışmaları sürüyor.
Yatırımcı şirketler, istihdamı bölgeden yapmak istiyor. Bu nedenle Zeytindağ’ın çok yakında önemli bir sanayi yerleşimi olacağı tahmin ediliyor. ÇED Raporu kapsamında meslek odalarının yaptığı hesaplamaya göre, beldenin nüfusu 2023 projeksiyonunda 187 bin 500 olacak. Bu nüfusla bağlı bulunduğumuz Bergama’yı geçen bir nüfusa sahip olacağız. Bu kabuk değişimi çok hızlı gerçekleşecek.”
Yatırımcı ilgisi nedeniyle bölgedeki arazi fiyatlarının da tırmanışa geçtiğini kaydeden Ergün, dönümü 2-3 bin liraya satılan bir zeytinliğin şu anda 20-30 bin liradan satıldığını, beldedeki arazilerin yüzde 10’unun son 1 yılda el değiştirdiğini söyledi.
Arazisini satmayı düşünen bir çok vatandaşın da ihalenin yapılmasını beklediğini ifade eden Ergün, Alsancak limanının 10 katı büyüklüğünde olacak bu limanın yaratacağı nüfus hareketliliğine hazır olmak için planlama çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.
Beldede 200 dönümlük yeni konut alanı açtıklarını, liman ihalesinin yapılması sonrası yüz binlik planların revize edileceğini ifade eden Ergün, tüm planları hazırladıklarını kaydetti.
2009 yılı yatırım programına alınan Kuzey Ege Limanı’nın dolgu, dalgakıran ve rıhtım işlerinden oluşan ilk aşamasının 4 yılda tamamlanması ve 2013 yılında hizmete girmesi öngörülüyor. Limanın 600 milyon avro olarak hesaplanan maliyetinin 450 milyon avrosunun AB fonlarından karşılanacağı
belirtiliyor.
Tolga ALBAY/Milliyet