Arsalar birleşip İstanbul dönüşecek, işsizlik bitecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’da Fikirtepe’den başlayarak bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatıyoruz. Belirlenen alandaki tüm yapıların arsaları hamur yapılıyor. Hiç parsel ayrımı yapılmıyor, hepsi içine giriyor. Oradaki hisse oranına göre herkes yeni parsellere hissedar yapılıyor” dedi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye iştiraklerinden KİPTAŞ’ın Esenyurt Konutları 5. Etap’ta 6 bin lira peşinatla satacağı bin 88 dairenin satışını törenle başlattı. Saraçhane’deki başkanlık binasında düzenlenen törende konuşan Başkan Topbaş, “İstanbul’da Fikirtepe’den başlayarak bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatıyoruz. İstanbul farklı, tertemiz bir şehir haline gelecek. İstanbul’un ekonomisi daha da gelişecek ve işsizlik ortadan kalkacak” dedi. Kendisine, ‘İstanbul depreme hazır mı?’ diye sorduklarında, ‘İstanbullu ne kadar hazırsa biz de o kadar hazırız’ diye cevap verdiğini anlatan Kadir Topbaş, kentsel dönüşümle ilgili şunları söyledi:
Arsalar ‘hamur’ olacak
“Belediyemizin binaları, köprüler ve viyadükler sağlam. Ancak vatandaşlarımızın evleri ne kadar depreme hazır? Bunun için İstanbul’da yeni ve modern bir imar hareketini başlatmayı arzu ediyoruz. Çarpık yapılaşmış ve deprem riski taşıyan alanlar başta olmak üzere şehri yenilemek gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Kentsel dönüşümde, belirlenen alandaki tüm yapıların arsaları hamur yapılıyor. Hiç parsel ayrımı yapılmıyor, hepsi içine giriyor. Oradaki hisse oranına göre herkes yeni parsellere hissedar yapılıyor. O mahallenin bir bölümü okul, park, sağlık ocağı, yeşil alan olarak belirleniyor. Diğer yerlere binalar yapılıyor. Son derece modern, depreme dayanıklı bir mahalle ortaya çıkıyor.”
Karar vatandaşın
“Vatandaşımız bu dönüşüme katılma kararını kendisi verecek. Sonra ortaya çıkacak dönüşüm alanlarına imar artışı vereceğiz. Tabi ki bunun getireceği altyapı sorunları da var. Bazı bölgelerde altyapıyı yeniden yapmak lazım. Ama depremin ortaya çıkaracağı kayıp bundan çok daha fazla olur. Bizim altyapıyı değiştirmeye gücümüz yeter de, Allah korusun büyük deprem olursa onun yaralarını sarmaya gücümüz yetmez. Bu nedenle Kadıköy Fikirtepe’den başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıyoruz. Konuyla ilgili dosya bu ay Belediye Meclisimize gelecek. Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Zeytinburnu gibi birçok bölgede bu uygulamayı başlatıyoruz.”
İşsizliğe de çare
“Bu sayede İstanbul modern ve depreme dayanıklı şekilde yapılanacak. Sıvanmamış, çatılarında filizleri olan bir şehir olmaktan kurtulacak. Türkiye’ye örnek olacak bu çalışmayla İstanbul’un ekonomik hareketliliği, iş hacmi gelişecek ve işsizlik ortadan kalkacak. Sadece inşaat sektörü değil, mobilya, perde, tekstil ve beyaz eşya gibi birçok sektör de gelişecek. Dönüşüm kendi değerini ve iş hacmini kendisi üretecek. Bu çalışmamız Türkiye’nin gelişmesine de çok önemli bir katkı sunacak. Bazı belediye başkanları da bizi takip ediyor ve bu modeli şehirlerinde uygulamak istiyor.”

Özel sektör ilgileniyor

BİR müteahhitlik firmasının, deprem dönüşüm projesi konusunda kendisine teşekkür ettiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şöyle konuştu: “’İstanbul kurtulacak’ dediler. Kendisine, ‘70-80 metrekarelik sosyal konutlarla ilgili harçları, proje tasdik bedellerini indirsek ucuza daire verir misiniz’ diye sordum, ‘Veririz, hatta TOKİ gibi fiyat veririz’ diye yanıt verdiler. İstiyoruz ki bütün müteahhitler bu projelere dahil olsun ve vatandaşlarımızın yüzü gülsün. İnsanlarımız da konut derdi çekmesin. Bütün gelişmiş şehirlerde konut derdi yok. Çünkü konut almak isteyenler 20-30 yıl vadeli banka kredisi alabiliyor. Çok ucuz kiralık yerlerde oturabiliyor. Ama bizde şehirler kurulurken bu düzen olmadığı için herkes kendi derdine düşmüş.”

Fikirtepe’nin rantı Fikirtepelilere kalsın

FİKİRTEPE’de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarının ardından tartışmalar başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Kadir Topbaş’a destek çıktı ve “Fikirtepe’nin rantı yine Fikirtepeliler’e bırakılsın” dedi. Fikirtepeliler’in görüşleri şöyle:
Sabri Kaymaz 60 yaşında: 1956 yılından bu yana Fikirtepe’deyim. Burada verilecek iki katla sorun çözülmez. Bölgede parseller 100 ile 250 metre kareden oluşuyor. Fikirtepe’de ancak 15-20 kat imar verilirse vatandaşı kurtarır. Aksi halde çok itiraz gelir.
Dürdane Uluocak. 55 yaşında: Burada yüksek kat imarı verilirse bu plan işler. Yoksa vatandaşın değil ev, kömürlük yapacak hali yok.
Gökhan Akar Emlakçı: Şerifali bölgesindeki imar avantajını Fikirtepe’ye sağlarlarsa hak sahipleri memmun olur. Diyelim 12 kat imar verildi, ekstra 3 kat daha avantaj sağlanmalı. Yeni imarda sosyal alanlar ve otoparklar da çok düzgün ayarlanıp denetlenip, Fikirtepe kurtarılmalı”

Hürriyet