Afrika ülkelerinden Nijerya’dan Kuzey Avrupa’daki Faroe Adası’na, Yeni Zelanda’dan Miami’ye kadar geniş bir coğrafyada hayata geçirilen tasarım projeleri bu yıl adından çok bahsettirecek
Gele, Nijeryayı dünya ile buluşturacak
Gele Beach projesi Nijeryayı dünyayla buluşturacak turizm projesi olması açısından büyük önem taşıyor. Freeform + Deform Mimarlık tarafından geliştirilen projede sahil kenarında rezidanslar, apartman daireleri, kültür ve sanat galerileri, müze, performans sanatları merkezi, gece kulübü, okul, galeri, sergi alanları, parklar, sağlık binaları, spor ve rekreasyonel alanlar, yüzme havuzları ile herkesi ortak noktada buluşturacak bir pavilyona varana pekçok unsuru tek çatıda buluşturuyor. Projede amaç ise hem ülkede yaşayan expatlar ile üst gelir seviyesindeki kesimi sahile yakın bir alanda çok kapsamlı bir yaşam alanı sunmak hem de içerisinde yer alan çok sayıda imkan ile Nigerya’nın turizmini de geliştirmek.
Guyana tarihi bu tasarım binada
Artık üçüncü dünya ülkesi olarak adlandırılan ülkeler de yüksek bütçeli projelere ev sahipliği yapıyor. Guyana’da D3 Mimarlık tarafından geliştirilen 8 bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilecek bu ilginç yapı 16 milyon dolar bütçeyle hayata geçiriliyor. Her ne kadar tasarım bir ev gibi dursa da bu yapı aslında Guyanalıların tarihine ışık tutacak bir hatıra merkezi niteliği taşıyacak. Tarih müzesi ve kültür merkezi niteliği de taşıyacak yapı tarihe de ışık tutacak. Bunun yanı sıra hem yerel hem de popüler kültüre de göndermeler yapacak.
Kuzey Avrupalı öğrenciler bu adada toplanacak
İskoçya’nın kuzeybatısı ile İzlanda ve Norveç arasında kalan ve adını çok az kişinin bildiği Faroe Adası da tasarım projelerden birine ev sahipliği yapacak. Üstelik bu yapı bir turizm projesi de değil . Kuzey Avrupa’nın eğitim üssü olmayı planlayan Faroe Adası, Biarke Ingels Group ile Fuglark Lemminh & Eriksson Mimarlık ortaklığıyla hayata geçiriliyor. 19 bin 200 metrekare alan üzerinde inşa edilen bu yuvarlak yapı Kuzey Avrupa ve çevre ülkelerden 1200 öğrenci ve 300 öğretmeni ağırlayacak.
Alışveriş caddesinde dikdörtgen kutucuklar
Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinin tarihi yarımadasında hayata geçirilen RTA Studio projesi dikdörtgen kutucukların üst üste dizilmesinden oluşuyor. Projenin alışveriş caddesine bakan ön cephesi Victorian ve Edwardian tarzından esinlenerek hayata geçirildi. Alışveriş caddesinin popüler kültürüyle kontrast olarak hayata geçirilen proje çevresindeki diğer projelerden ayrılıyor. Proje ekonomik ve sürdürülebilir bir tasarım anlayışıyla 5 yıldızlı GreenStar sertifikasına da sahip bulunuyor. Projede ticari ofislerin yanı sıra alt katlarda mağaza ve restoranlar da bulunuyor.
Miami’nin meraklı bakışlarını yakalayacak
COR projesi ABD’nin Miami şehrinde Oppenheim Mimarlık tarafından geliştirildi. Rezidans, ticari ve ofis alanlarından oluşan proje 480 bin metrekare alan üzerinde inşa ediliyor. Mimari ile mühendisliğin en uyumlu şekilde buluştuğu projelerden biri olarak adlandırılan COR 250 metre yüksekliğiyle Miami’nin en dikkat çeken yapılarından biri olacak. Projenin özellikle de dış cephesi meraklı bakışları yakalayacak bir yapıya sahip.
Sabah