Bodrum’a 7 milyar dolar değerinde 30 yeni proje!

bodrum

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’da markalı inşaat projelerinin sayısı hızla artıyor. İstanbul’da üst gelir grubuna yönelik konut piyasasının daralması firmaları bölgeye yöneltirken, halihazırda inşaatı devam eden, bitmek üzere olan veya planlama aşamasında bulunan 30 lüks villa- otel projesi bulunuyor. Bodrum’da imara açık arazi bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Arsa birim fiyatlarının son dönemde 2-3 kat artış gösterdiği Bodrum’da ev fiyatları da yüzde 100 prim yapmış durumda.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarının yatırım arayışını sürdürdüğü Bodrum’da öne çıkan bazı yeni projeler şöyle:
1- Bodrum’da 10 milyon metrekare arazisi bulunan Ağaoğlu, bir turizm şehri kurmak için çalışmalarına yeniden hız verdi. Geçtiğimiz yıllarda yargı kararları nedeniyle askıyla alınan proje, önünde yasal engel kalmamasının ardından raftan indi. Projenin içinde villa, konut, çok sayıda otel, alışveriş merkezi, kongre salonları ve golf sahaları olacak.
2- NEF markasıyla İstanbul’da birçok proje hayata geçiren Timur Gayrimenkul, yeni projesi için Bodrum’u seçti. Yalıkavak’ta denize sıfır konumdaki 100 bin metrekare alan üzerine kurulacak projede 500 konut ve otel yer alacak.
3- Yalıkavak Evleri’nin ardından Demircibükü Koyu’ndaki 220 bin metrekarelik arazi .üzerinde proje geliştirmeye hazırlanan MESA, üst gelir grubuna hitap edecek projenin inşaatına 2017 yılında başlayacak.
4- Bodrum’da iki yılı aşkın bir süredir gayrimenkul geliştirmek için çalışma yürüten DAP Yapı, içinde otel, villa ve rezidansların yer aldığı 1 milyar lira değerindeki projede son aşama geldi.
5- Bodrum’a odaklanan Gülman Grup üç projeye arsa değeri hariç toplam 65 milyon dolarlık yatırım yapacak. Gündoğan’daki Doğalkaya ve Fiera Vista projelerinin ardından Vues Yalıkavak projesini hayata geçirmeye hazırlanan Gülman Group’un Milas, Yalıçiftlik ve Gümbet’te de turizm ve konut imarlı arazileri bulunuyor.
6- Küçükbük’te 20 villadan oluşan 50 milyon dolar değerinde bir projeye imza atacak olan Seba İnşaat, Gündoğan’da da 40 ikiz villadan oluşan 20 milyon değerli bir proje hayata geçirecek.
7- Yalıkavak, Gündoğan ve Milas’ta üç arazisi bulunan MAR Yapı, ilk etapta Gündoğan’daki 87 bin metrekarelik arazide dünyaca ünlü bir marka ile proje geliştirmeyi planlıyor.
8- Ofton İnşaat, Bodrum’a Elysium Miramar ile adım attı. Şirket 500 dönümlük bir adada lüks villalar yapmayı da planlıyor.
9- Altunbüken Holding 150 dönümlük Bodrum Mazı arazisinde, 120 yatlık marina, 110 adet villa ve 200 yataklı otelden oluşan RELUX Marina&Spa adlı proje için çalışmalarım sürdürüyor
10- Aksoy Holding’in ilk konut projesi Epique Island Bodrum’un yeni gözdesi Yalıkavak Tilkicik Koyu’nda hayata geçiriliyor. 126 dönüm büyüklüğündeki yarımada üzerinde yer alan projede; 3 farklı tipte 75 müstakil villa, 150 tekne bağlama kapasiteli bir marina, 50 süitten oluşan butik otel yer alıyor. Yatırım maliyeti 250 milyon dolar olan projede, villaların ortalama metrekare satış fiyatı 8 bin Euro. Epique Island projesinde teslimlerin 2017 yazında yapılması planlanıyor.

filiz akkaya

EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, Bodrum’da neden çok sayıda proje geliştirildiğini, alıcı profilini, metrekare fiyatlarında yaşanan değişimi ve Bodrum’daki gayrimenkul hareketliğinin gidişatını değerlendirdi.

Hangi bölgeler ön planda?
BODRUM’da villa projelerini söyleyen Akkaya, yükseliş grafiği sergilediğini ifade eden Akkaya, orta ve üst gelir gruplarının tercih ettiği bölgede villa projelerinin yerel müteahhitlerin yanı sıra büyük inşaat firmaları tarafından da geliştirildiğini söyledi. Eva Gayrimenkul’ün Bodrum’da villa projeleriyle ilgili olarak gerçekleştirdiği araştırmasında, üst gelir grubuna hitap eden mevcut ve inşaat aşamasındaki projelerin satış fiyatlarına ilişkin verileri belirlediklerinin son yıllarda hızlı bir söz konusu fiyat segmentindeki villaların daha çok Yalıkavak, Türkbükü ve Gündoğan bölgelerinde yoğunlaştığım dile getirdi. Akkaya’nın verdiği bilgiye göre, Yalıkavak, Türkbükü mahallelerinde metrekare birim fiyatları 6 bin ile 27 bin lira aralığında, inşası devam eden projelerde KDV hariç birim satış fiyatları metrekare bazında 8 bin ile – 40 bin lira arasında değişiyor.

İlgi neden artıyor?
BODRUM’un Türkiye’nin birçok metropolünden daha fazla ekonomi yaratan bir ilçe olduğuna değinen Filiz Akkaya, sadece yaz sezonunda değil son yıllarda kışın da 1 bölgenin nüfusunun artış gösterdiğini vurguladı. İklimi, coğrafyası, tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle Bodrum’un birçok özelliği bir arada barındıran çok özel bir yarımadada yer aldığım belirten Akkaya, lokasyon olarak gerek havalimanı gerek uluslararası yolcu gemileriyle kolay erişilebilir bir mevkide yer almasının en önemli avantajlar olduğunu ifade ediyor. Yaz döneminin turizminin Batı Avrupalı turistlerin ilgisi nedeniyle uzadığını söyleyen Akkaya, özellikle okula gitmeyen çocuğu olan veya emeklilerin de sezonun sakin aylarında Bodrum’u daha çok tercih ettiklerini, bu nedenle beldenin Antalya’ya alternatif olma yolunda geliştiğini belirtti.

Bodrum’u bekleyen risk ne?
YAPILAN yatırımlar ve nüfusu çeken cazibe unsurlarına rağmen Bodrum’un altyapısının nüfusunun gelişimine paralel ilerleyemediğini kaydeden Akkaya, imar düzenlemesinin de gelişim hızına yetişemediğini söyledi. Şehrin doğal coğrafyasını ve çekiciliğini bozmadan büyümeye ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Akkaya, öte yandan yoğunluğun yarımada genelinde çok artmasının bölgenin doğal güzelliği ve çekiciliğinin azalmasına neden olması riskini de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Vatandaş tepkili
BODRUM Mumcular’a TOKİ’nin proje yapacağı söylentileri ve Ortakent’te yapımı sürdürülen külliye inşaatı nedeniyle son dönemde yeni yapılaşmaya karşı Bodrum’da yaşayanlar oldukça hassas. Harfiyatların denize dökülmesi, ağaçların kesilmesi ve betonlaşmanın fazla olması nedeniyle zaman zaman sokağa dökülen Bodrumlular yaz başında konuyla ilgili 20 bine yalan imza topladı. Bodrum Kent Konseyi tarafından yürütülen kampanyada Bodrum halkı şu 3 maddenin altına imza attı:
“1) Kamuya, Hazine’ye ve yerel yönetimlere ait doğal varlıkların (orman, mera ve makiliklerin; sulak alanların, kıyıların; doğal ve tarihi sit alanlarının; kurum ya da kişilere tahsis edilmesine, imara açılmasına karşıyım.
2) İmara açılmış alanlarda, imar planlarında belirtilen kurallara ve notlara harfiyen uyulmasını, her ne sebeple olursa olsun değişiklik yapılmamasını istiyorum.
3) Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iradesine rağmen; siyasi iradelerin kent kimliğini değiştirecek planlama ve girişimlerde bulunmasına karşıyım.”

 

Patronların gözüyle Bodrum

nedim keçeli
Seba İnşat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli: 1998’den beri İstanbul ile eş zamanlı olarak Bodrum’da da faaliyet proje geliştiriyoruz. Bölgenin değerine uzun yıllardır inanıyoruz ve şehrin mimari dokusuna ve doğasına uyumlu projeler inşa ediyoruz. Bodrum’un emlakta geleceği çok parlak, yatırım yapmaya devam edeceğiz.

ismail hakkı

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun: Bodrum’a Rusya’nın, Azerbaycan’nın, Körfez ülkelerinin önemli zenginleri geliyor. İstanbullular için de yükselen bir değer. Avrupa, eski Sovyet ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını çekmek için fuarlara ağırlık verilmeli. Bölgede, daha büyük ölçekli yapılar inşa edilmeli.

ali ağaoğlu

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Klasik turizm anlayışından farklı olarak geliştirilen projeler ile Bodrum 10 sene sonra Saint Tropez’ye ve Cannes’a rakip olacak. Mütekabiliyet Yasası’nın ardından artan yabancı yatırımcı ilgisi, ev alanlara vatandaşlık verilmesiyle daha da büyüyecek.

erhan boysanoğlu

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu: Bodrum, Yalıkavak’ta faaliyete geçen marinadan sonra bir üst segmente geçildi. Marinanın ardından bölgeye yatlarıyla çok sayıda yabancı gelmeye başladı. Açılan lüks restoranlar da bölgeye ciddi değer kattı. Bodrum’un üç – dört kademe yukarıya çıktığını söyleyebiliriz.

Sözcü/ İsmail Şahin

Powered by WPeMatico