Sivaslılar kredi mağduru oldu

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kredisiyle konut yapımına giren Sivaslılar kredi mağduru oldu. TOKİ, kredileri zamanında ödemeyince müteahhit işi bırakıp kaçtı. Konut sahipleri de evlerinin eksik kısmını kendi imk’nlarıyla yaptırdı. Kredilerde faizler yükselince garantör banka inşaatları (TOKİ) alarak satışa çıkardı.

Sivas’ın Gemerek İlçesi’ne bağlı Yeniçubuk Kasabası’nda 1997 yılında “Belediye Arsaları Üzerine Toplu Konut, Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik” uyarınca dönemin belediye yönetimi öncülüğünde TOKİ’yle yapılan protokolle 211 adet konut yapılmasına karar verildi.

YÜZDE 25’İNİ KENDİLERİ YAPTIRDI

Ancak inşaat başladıktan sonra müteahhit firma, TOKİ’den alacağı yıllık kredi dilimlerini zamanında alamadı. İnşaat firmasının yetkili müteahhidi, inşaatların biran önce bitirilip hak sahiplerine teslim edilmesi ve TOKİ’den alacağı para için kendi öz kaynaklarına yöneldi. Ancak inşaatlar yine bitmedi. 27 ay boyunca TOKİ’den alması gereken kredi dilimlerini alamayan müteahhit, işi bırakarak ortadan kayboldu. TOKİ, 1998 yılında yüzde 75’i tamamlanan konutların yüzde yüz seviyesine çıkarılması için gerekli olan yıllık 75 bin TL’lik kredi dilimlerini ödeyemedi. Bu duruma bir de 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ve ardından gelen 2001 ekonomik kriz eklendi. Konutlara daha önceden ödeme yapan üyeler, inşaatların durması sonucu çaresiz kalınca, yarım kalan konutları kendi imk’nlarıyla yaptırarak, evlerine yerleşti.

BANKA SATIŞA ÇIKARDI

Tüm bu olumsuzluklar sonrasında TOKİ, 3 yıllık kredileri oluşturan toplam 180 bin TL’yi 2 taksit şeklinde 2001 yılında ödeyebildi. Ödemelerin yapılmadığı 3 yıl boyunca çalışmaları tamamen duran inşaat kooperatifinin TOKİ’ye olan borcunun ödeme günü de geçti. Halen inşaatlar tamamlanamadığı için satılamayan konutların 2001 yılından buyana olan borcu faizlerle birlikte yaklaşık 6 milyon TL’ye çıktı.

Bu arada TOKİ’den konutları alan garantör banka Vakıfbank evleri satışa çıkardı. Atakent Toplu Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Arif Mutlubabacan, TOKİ’nin mağduru olduklarını söyleyerek, “Anaparası 707 bin TL olan borcumuzun 2005 yılında 562 bin TL’sini ödedik. Kalan paraya gelen 6 milyon TL’lik faizin yeniden yapılandırılmasını istiyoruz” dedi. Mutlubabacan, Vakıf Bankası tarafından icralık olan ve satışa çıkarılan konutların bir kısmını kendi imk’nlarıyla yaptıran üyelerin ise evlerinin her an satılma korkusuyla yaşadıklarına dikkat çekti.

Sabah