Ataşehir finansın yıldızı olacak

İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması yolunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelendirilen İstanbul Finans Merkezi çalışmaları tamamlandı. 1 milyon 770 bin metrekarelik alanda 3 milyon metrekarelik inşaat yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlanan İstanbul Ataşehir’de inşa edilecek İstanbul Finans Merkezi çalışmalarında son aşamaya gelindi. Finans kurumlarının genel müdürlüklerinin ve merkezlerinin taşınacağı, özel sektörün iş, ticaret ve konut alanlarından oluşan projelerinin yükseleceği İstanbul Finans Merkezi toplam 1 milyon 700 bin metrekarelik alandan oluşuyor. İstanbul Finans Merkezi’ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konsept proje ve proje maketlerinin hazırlıklarının da tamamlandığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar öncülüğünde, çeşitli finans kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenecek toplantıda İstanbul Finans Merkezi tanıtılacak.

Toplam 1.770 bin metrekare Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ataşehir Finans Merkezi ile İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması doğrultusunda önemli bir adım attıklarını ifade ederek, finans merkezinin toplam 1 milyon 770 bin metrekarelik arza üzerinde inşa edileceğini açıkladı. 2.5 emsal imar hakkına sahip olan arazide, emsal dışında kalan otoparklar ve sosyal tesislerle birlikte yaklaşık 3 milyon metrekarelik inşaat yapılması öngörülüyor.

Bayraktar’ın açıklamalarına göre, İstanbul Finans Merkezi sadece gündüzleri yaşayan bir merkez degil, sosyal alanları, yaşam alanları ile birlikte 24 saat yaşayan bir kent görünümünde olacak. Finas Merkezi proje alanında 18 bin 457 metrekare alanda Vakıfbank Genel Müdürlüğü, 57 bin 561 metrekare üzerinde Halk Bankası Genel Müdürlüğü, 54 bin 390 metrekare üzerinde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, 43 bin 434 metrekare üzerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 25 bin metrekare üzerinde ise Sermaye Piyasası Kurulu binaları inşa edilecek. Ataşehir Finans Merkezi üzerinde ayrıca, yaklaşık 100 bin meterekarelik alan üzerinde GAP-VARYAP ortaklığı, 20 bin metrekare üzerinde Rönesans İnşaat, 20 bin 700 metrekare üzerinde Saphan Group, 9 bin 500 metrekare üzerinde VARYAP, 12 bin 100 mertrekare üzerinde Tahincioğlu, çeşitli ofis, konut ve otel projeleri gerçekleştirecek.

Her türlü sosyal donatı bulunacak Proje alanı içinde okuldan, camiye, karakoldan kreşe, itfaiye merkezine kadar her türlü sosyal, dini ve hizmet yapıları da yer alacak. Ana ulaşım arterlerine yakınlığı ve Sabiha Gökçem Havaalanına yakınlığı ile de öne çıkacak olan İstanbul Finans Merkezi arazisine metro bağlantısına ilişkin İstanbul büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimlere başlanıldığı da öğrenildi.

IFC’den de destek gelmişti Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi Projesi’ne Dünya Bankası’ndan da destek gelmişti. Başkan Robert Zoellick, geçtiğimiz yıl temmuz ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında “Finans merkezi çalışmalarını IFC üzerinden destekliyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Zoellick, Dünya Bankası’nın finans kuruluşu IFC’nin Finans Merkezi yapılması çalışmalarına destek olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırmıştı. Zoellick, “Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada Türkiye’nin başarısına artan bir ilgi gösterilmekte” demişti.

Ataşehir baş döndürüyor Batı Ataşehir’in ilk projelerinden Uphill Court’ta imzası bulunan ve Ataşehir’in son arsalarından biri üzerine de Deluxia projesine devam eden Teknik Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Ataşehir’in baş döndürü bir hızla geliştiğini anlattı. Ataşehir bölgesinde yer alan projelerdeki dairelerin hem yaşama amaçlı hem de home ofis olarak kullanılmaya uygun olduğuna değinen Durbakayım, İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının yoğunlaşmasıyla birlikte, Ataşehir emlak piyasasında hareketlenmenin daha da arttığını kaydetti. Durbakayım, finans merkezine Türkiye’nin önemli finans kurumlarının taşınacak olması nedeniyle projeleri gezen ve satın alanlar arasında Ankara’dan gelen müşterilerin sayısında artış gözlendiğini söyledi. Yoğun iş temposu nedeniyle insanların, kendilerine zaman kazandıracak, konforlu ve yüksek kaliteli projeleri tercih ettiğini dile getiren Durbakayım, bu özelliklere sahip projelerin adresinin de Ataşehir olduğunu dile getirdi.

Avrupa’nın da yıldızı olacak Sarp Grup İnşaat Genel Koorodinatörü Vekalet Kaba, Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren planlı kentleşme açısından büyük bir gelişme gösteren Ataşehir’in ulaşım avantajlarıyla İstanbul’un en önemli cazibe merkezlerinden biri konumuna ulaştığını söyledi.

Vekalet Kaba, “Birbiri ardına inşa edilen modern yaşam merkezleri ve Türkiye ile dünyanın önde gelen kuruluşlarına ev sahipliği yapan plazalarıyla kent içinde kent konumuna yükselen Ataşehir, hizmet üretimiyle Türkiye’nin en önemli bölgeleri arasına girmeyi başarmıştır.

Söz konusu muazzam gelişmeyi daha da teşvik etmek amacıyla devlet yöneticileri Ataşehir’i Türkiye’nin en önemli finans merkezlerinden biri yapmaya karar vermişlerdir. Proje tümüyle hayata geçtiğinde Ataşehir yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın önde gelen finans merkezleri arasında yerini alacaktır” dedi.

24 saat yaşayan yeni bir şehir Ataşehir’in son beş yıldır yaşadığı gelişim irdelendiğinde bölgenin özellikle konut alanı olarak hızlı bir gelişim gösterdiğine işaret eden TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Müdürü Makbule Yönel Maya, devam etmekte olan konut projeleride dikkate alındığında bölgedeki konut stokunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını kaydetti. Maya, bölgenin bu denli gelişiminde finans merkezi projesinin de yadsınamaz bir etkisi bulunduğuna değinerek, “Halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da çalışmakta olduğu planlama aşamasındaki bölgede ciddi bir ofis stokunun da ortaya çıkacağı öngörülüyor. Bölgedeki çalışma alanlarının getireceği gündüz nüfusuna paralel bu denli geniş bir konut alanının da bölgede konumlanmış olması gündüz gece nüfusunun dengesini ve bölgenin sürekli yasayan bir merkez olmasını da beraberinde getirecektir. Bölgenin en büyük avantajlarından biri ulaşım ağlarına olan yakınlığını da unutmamak gerekir” dedi.

“Krizler Ataşehir’i teğet geçti” RE/MAX Abc Gayrimenkul’ün brokeri Selami Arpacı, Ataşehir için metrekarede 4-5 bin lira gibi rakamların bile ‘yüksek’ algılandığını hatırlatarak “Batı Ataşehir ne 2006 yılındaki dalgalanmadan, ne 2008 küresel krizinden ne de 2011’deki dalgalanmalandan olumsuz etkilenmedi. Bazı projelerde metrekare rakamları şimdiden 5 bin dolara kadar çıktı. Yani krizler Ataşehir’i teğet geçti” dedi. Arpacı, “Ataşehir, özellikle Batı Ataşehir Finans Merkezi projesi ve birbirinden iddialı markalı projelerle ‘yıldız’ oldu. TOKİ, Ataşehir’i güzel projelendirdi. Üstüne üstlük, finans merkezinin 2008 başında açıklanması, bunların üzerine artı değerler kazandırdı. Bugün, Ağaoğlu My Towerland, Varyap Meridian ve GAP-Varyap’ın yeni projesinde metrekare rakamları 4-5 bin dolar bandına kadar geldi” diye konuştu.

Ataşehir’e Finans Merkezi dopingi Yaklaşık 6-7 yıl önce boş arazilerden ibaret olan Ataşehir’de bugün adeta yeni kent doğdu. Kısa sürede hızla gelişen bölgede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarladığı İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına başlanacak olması olması Ataşehir’i ve İstanbul’u dünyanın marka kentleri arasında üst sıralara taşıyacak. İstanbul Finans Merkezi, emlak fiyatlarında da doping etkisi yarattı. Bölgede yüzde 300’leri bulan oranlarda prim yapan projelere rastlamak mümkün.

İkinci el konut piyasası da hareketli. www.reidin.com tarafından düzenli olarak hazırlanan ikinci el konut fiyat endeksi verilerine göre Ataşehir’de Ocak 2011’de ikinci el konutlarda 1.242 TL olan ortalama metrekare satış fiyatları, Kasım 2011 itibarıyla 1.451 TL’ye yükseldi. Bu da yaklaşık 1 yıllık süre içinde Ataşehir’de ikinci el konut fiyatlarında yüzde 16.83’lük bir artışın yaşandığını ortaya koyuyor.

Metrekare fiyatları 20 binleri görecek Batı Ataşehir’in konut bölgesi olarak gelişimiyle adeta İstanbul’un orta yerinde yeni bir şehir doğduğunu dile getiren Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, Hükümet’in İstanbul Finas merkezi2ni Ataşehir’de kurma kararının da bölgeyi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı çekim merkezlerinden biri haline dönüştüreceğini söyledi. Bunu bölgedeki projelere olan taleple ve müşterilere yaptıkları anketlerle ölçtüklerine değinen Varlıbaş, “Uphill Court projesinde yüzde 150’ye varan prim kazandırdık. Meridian projemizde ise bu oran yüzde 300’lere kadar çıktı. Meridian projemiz içindeki ticari üniteler metrekaresi 25 bin ile 30 bin TL aralığından alıcı buldu” dedi.

Erdinç Varlıbaş, “Şu anda Ataşehir’de metrekaresi 7 bin 500 TL’lerden konut satıyoruz… 2-3 yıl içinde Uluslararası Finans Merkezi’nin tamamlanmasıyla konut fiyatlarında 15-20 binleri göreceğiz” diye konuştu.

Bülent YOLDAŞ/Sabah