2016 Şubat ayında ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?

2016 Şubat ayında ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir

Yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor ve kira zam hesaplamada kullanılacak oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki 2016 Şubat ayında ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Mesken ve dükkan kiracılarına, sözleşmelerinin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılan bu artış, Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen esaslara göre yapılıyor.

Kanunen meskendeki kiracıya ÜFE oranlarına göre zam yapılması gerekirken, bu kural dükkanlar için geçerli olmuyor. Dükkanlarda 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.

Meskenlerde uygulanacak enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Ancak, Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.

Şubat ayında kullanılması gereken enflasyon oranları 3 Şubat 2016 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı. Peki 2016 Şubat ayında ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı…

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.

Buna göre 2016 Şubat ayında ev sahibi kiracıya yüzde 5,50 oranında zam yapılacak. Yani bu durumda ev sahibi en fazla 55 TL zam yapabilecek.

2016 Şubat ayı enflasyon oranları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

Powered by WPeMatico